Barok- en folkhobo

Barokhobo

De barokhobo die ik aanbied, is gebaseerd op de instrumenten die de gebroeders Ponseele in de tweede helft van de vorige eeuw ontwikkelden uit originelen die zich in o.m. het Brusselse muziekinstrumentenmuseum bevinden. Het instrument staat standaard in A = 415 Hz (een halve toon lager dan de moderne instrumenten, zoals de internationale overeenkomst met betrekking tot de diapason voor oude muziek voorschrijft). De instrumenten werden traditioneel in buxus vervaardigd. Zolang buxus voorradig is uit lokale winning, kan het hout gebruikt worden om de hier aangeboden instrumenten te maken. Informeer naar de voorraad of het alternatief dat aangeboden kan worden. Buxus moet al gauw 10 jaar rusten voor het gebruikt kan worden.

De instrumenten bestaan uit drie delen en hebben twee kleppen in messing of zilver (meerprijs); één voor de grondtoon (C of A) en één voor de kleine terts (Mib of C). Je vindt de vingerzettingstabellen hier.

Barokhobo in C (A=415 Hz): 1600 euro
Barokhobo d’amore in A (A=415 Hz): 1800 euro

Barok- en folkhobobouw

Folkhobo

Omdat het jammer is dat je met een instrument in A=415 Hz niet kan samenspelen met moderne instrumenten, waardoor de wondermooie warme klank van de barokhobo nooit wordt gehoord in de moderne muziek, heb ik een moderne versie gemaakt. Ik bied ze aan onder de naam folkhobo omdat ik ze zelf voor het spelen van folk/volksmuziek gebruik. De folkhobo heeft dezelfde vingerzetting als de barokhobo, maar ziet er een beetje strakker uit en is gestemd in de moderne diapason van = 440 Hz.

Folkhobo in C (A=440 Hz): 1400 euro